iklan

Saturday, August 09, 2008

CFC-Makanan Kotor?

Kebelakangan ini di perhatikan kebanyakan pelajar mula memasak sendiri masakan mereka, ini di didorong kepada kualiti makanan CFC yang tidak memuaskan dan pengurusan makanan yang tidak menjaga kebersihan yang sepatutnya dijaga sebagai penyedia makanan. Terdapat rungutan kedengaran yang pelajar mengalami cirit-birit terutama selepas memakan makanan di gerai yang bersebelahan dengan tandas. Baru-baru ini terdapat lagi satu aduan di mana terdapat
"ulat" di dalam masakan panas yang disediakan pada waktu malam sahaja yang di masak oleh tukang masak gerai bersebelahan tandas. Kualiti makanan tak di jaga dan jenis makanan yang sentiasa berulang dimana tiadanya varriasi dalam jenis masakan. Makanan yang terlalu tawar dan tidak dapat mememenuhi citarasa pemakanan pelajar yang datang dari semenanjung.Kami bukan nya nak makanan yang hebat ,tetapi makanan itu hendaklah boleh di makan dan tidak tawar. Ini makananan tiada rasa. Mengikut pengalaman saya yang mengikuti mak saya sebagai penyedia katering, tukang masak ini tidak mempunyai keupayaan memasak makanan untuk kuantiti yang besar dan banyak.Mungkin kalau dia memasak untuk sekadar 2-3 orang mungkin makanan yang dimasak mempunyai rasa. Lagi satu, bila tukar katering atau apa,tolong la tukar jugak tukang masak tu.Bila dah tahu tukang masak sebelum ini memang teruk kualiti makanana dia jadi untuk pentender seterusnya sepatutnya tukang masak ini tidak di benarkan memasak untuk penender ini dan penender perlu mencari tukang masak yang baru,ini supaya pelajar tidak cepat muak dengan masakan yang tidak mempunyai variasi.Bagi pelajar tahun satu,mungkin ini tidak menjadi kelalian lagi bagi mereka,akan tetapi bagi pelajar tahun dua dan tiga sudah tentu masakan dari tukang masak ini menjadi satu kemuakan yang melampau, saya jadikan contoh Dewan Makan UiTM ketika saya belajar dahulu, penender setiap tahun bertukar akan tetapi tukang masak nya sama sepanjang 3 tahun pengajian.Ini menyebabkan pelajar sanggup membelanjakan wang tambahan untuk makan diluar biar pun makanan percuma disediakan untuk pelajar diploma dan untuk pelajar ijazah dimestikan membayar sejumlah bayaran kepada UiTM.
Saya rasa dah terlalu panjang saya menulis, bagi saya yang menjaga kebersihan makanan adalah Auntie Vege dan Gerai Nasi Ayam Goreng.
Tolong jangan jadi pelajar mangsa, mangsa makanan mahal tetapi mempunyai kualiti makanan yang begitu teruk.Sehingga pelajar sanggup tidak makan di CFC sekarang.

Yang Benar,
orang_lama

3 komenentar:

Jr Jeopardizer Arakida said...

cfc okey...cume sesetengah peniag aje kot..

huhu..kalo kotor dan nak lebih yakin masak sendiri..

tak kisah la megi atau pape pun..

hehhe..
zaasss

Anonymous said...

huhu..masak sendiri laa..

Jr Jeopardizer Arakida said...

betul 2