iklan

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Wednesday, September 22, 2010

Peguam Syarie Menulis: Mas kahwin wajib, hak mutlak isteri

SUMBER: BHARIAN ONLINE

Peguam Syarie Menulis: Mas kahwin wajib, hak mutlak isteri
Oleh Mohamad Isa Abd Ralip

2010/09/22

Pernikahan tanpa mahar sah tetapi suami mesti beri bayaran sepadan

SETIAP perkahwinan yang sah adalah berdasarkan rukun nikah terkandung dalam hukum syarak iaitu pengantin perempuan, pengantin lelaki, wali, saksi, ijab dan kabul. Mas kahwin pula antara syarat dikenakan sebagai mahar diberi atau dijanjikan kepada pengantin perempuan. 

Definisi mas kahwin berasal daripada perkataan Arab dan dalam al-Quran istilah mahar disebut dengan al-sadaq, al-saduqah, al-nihlah, al-ajr, al-faridah dan al-aqd. Menurut istilah syarak, mahar ialah pemberian yang wajib oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan. Memberi mas kahwin kepada isteri hukumnya wajib. Menurut Abu Hanifah dan mazhab Syafie, isteri berhak mendapat mahar apabila akad nikahnya sah. Pemberian mas kahwin dianggap sebagai lambang kesungguhan suami terhadap isteri. Ia juga mencerminkan kasih sayang, kesediaan hidup bersama isteri serta sanggup berkorban demi kesejahteraan rumah tangga dan keluarga. Ia juga tanda penghormatan suami terhadap isteri. Namun, mas kahwin tidak termasuk rukun nikah atau syarat sah pernikahan. Jika pasangan bersetuju bernikah tanpa menentukan jumlah mahar, pernikahan itu tetap sah tetapi suami diwajibkan membayar mahar misil (yang sepadan). 

Mengikut hukum syarak mas kahwin perlu dibayar suami kepada isteri pada masa akad nikah, sama ada wang atau diakui sebagai hutang dengan atau tanpa cagaran, atau sesuatu yang menurut hukum syarak dapat dinilai dengan wang. 

Dalil mewajibkan mahar kepada isteri antaranya firman Allah bermaksud: Dan berikanlah kepada perempuan (isteri) akan mas kahwin mereka itu sebagai pemberian (yang wajib). Kemudian jika mereka menyerahkan kepada kamu sebahagian dari mas kahwinnnya, maka makanlah (gunakanlah) pemberian itu sebagai nikmat yang baik lagi lazat. (Surah al-Nisa, ayat 4) 

Firman Allah bermaksud: Mana-mana perempuan yang kamu nikmati percampuran dengannya (selepas dia menjadi isteri kamu) maka berikan mereka maharnya (ajr) sebagai satu ketetapan yang difardu (diwajibkan oleh Allah Taala). (Surah al-Nisa, ayat 24) 
Pada zaman Rasulullah SAW, berlaku kisah seorang perempuan berkahwin tanpa disebutkan maharnya. Tidak lama kemudian suaminya meninggal dunia sebelum sempat bersama (melakukan persetubuhan), lalu Rasulullah mengeluarkan hukum supaya perempuan itu diberi mahar misil untuknya. 

Ini bermakna, Rasulullah SAW sudah menetapkan mahar atau mas kahwin berdasarkan kemampuan suami. Islam tidak menetapkan kadar serta had maksimum dan minimum mahar bagi wanita. 

Ia bergantung kepada uruf iaitu keadaan semasa, suasana sesuatu tempat dan masyarakat. Namun, Islam menganjurkan kita mengambil jalan tengah iaitu tidak meletakkan mahar terlalu tinggi dan tidak pula terlalu rendah. Rasulullah SAW menggalakkan kita mempermudahkan mahar dalam sabda bermaksud: Kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah mudah (rendah) perbelanjaan (mahar). (Hadis riwayat Ahmad dan al-Hakim) 

Berdasarkan peruntukkan enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003, mas kahwin ertinya pembayaran kahwin yang wajib dibayar di bawah hukum syarak oleh suami kepada isteri pada masa perkahwinan diakadnikahkan. Mas kahwin hak mutlak isteri dan boleh dianggap sebagai hutang jika suami gagal memberikan mas kahwin itu. 

Justeru, isteri boleh menuntut mas kahwin di mahkamah jika tidak dibayar sebagai hutang. Keputusan Mesyuarat Arahan Amalan Mahkamah Syariah seluruh Malaysia Bil 4 Tahun 2003 pada 22-24 Ogos 2003 di Shah Alam, Selangor, bersetuju dan mengesahkan untuk menerima pakai arahan amalan berhubung penambahan dan pindaan kod kes seperti diluluskan Mesyuarat Ketua Hakim Syarie ke-25 dengan meletakkan tambahan Kod Kes Mal di mana mas kahwin diletakkan suatu kod bagi tuntutan baru. 

Setiap negeri memberi panduan kadar minimum mas kahwin yang berbeza. Contohnya, Majlis Agama Kedah tidak menetapkan jumlah minimum mas kahwin. Di Selangor, mas kahwin minimum RM300. 

Timbul kekeliruan sama ada wang hantaran adalah mas kahwin. Sebenarnya wang hantaran adalah adat Melayu iaitu hadiah daripada suami kepada isteri dan tanda setuju dengan perkahwinan itu. 

Hantaran tidak wajib kerana lebih kepada adat dan hukumnya harus. Wang hantaran adalah pemberian ikhlas pengantin lelaki kepada perempuan sebagai mem-bantu menampung perbelanjaan kenduri. Jika bakal suami mahu memberi mas kahwin dan hantaran sekali gus, tidak ada salahnya 

Kesimpulannya, mas kahwin wajib kepada suami untuk menunjukkan kasih sayang dan tanggungjawab terhadap isteri. Ia juga bertujuan menggembirakan dan menyenangkan isteri. Walaupun mas kahwin dijadikan hutang, isteri boleh menuntutnya. 

Tuesday, September 21, 2010

Jadual Peperiksaan UPSR 2010 dan Tips untuk ibubapa

Berikut adalah jadual peperiksaan UPSR 2010 yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.


Selasa (21/9/2010)

1. 8.15 am – 9.05 am : Bahasa Melayu Pemahaman (Objektif aneka pilihan)

2. 9.45am - 11.00 am : Bahasa Melayu Penulisan (Subjektif)

3. 11.45 am – 12.25 pm : Matematik Kertas 2 (Subjektif)


Rabu (22/9/2010)

1. 8.15 am – 9.15 am : Matematik Kertas 1 (Objektif aneka pilihan)


Khamis (23/9/2010)

1. 8.15 am – 9.30 am : Sains (Soalan aneka pilihan dan Subjektif)

2. 10.15 am – 11.05 am : Bahasa Inggeris Kertas 1 (Objektif aneka pilihan)

3. 11.45 am – 1.00 pm : Bahasa Inggeris Kertas 2 (Subjektif)

4. 2.15 pm – 3.45 pm : Ujian Aptitud Tahun Enam (Objektif aneka pilihan)


Peringatan untuk calon peperiksaan :

1. Calon hendaklah berada di tempat duduk dalam dewan/bilik peperiksaan 15 minit sebelum peperiksaan dimulakan.

2. Calon hendaklah meletakkan Sijil Kelahiran atau Kad Pengenalan atau Borang Perakuan Calon Peperiksaan UPSR atau Surat Perakuan Pengenalan Diri daripada Pengetua/Guru Besar. Calon dilarang menduduki peperiksaan tanpa dokumen berkenaan.

3. Calon dibenarkan menduduki peperiksaan atas budi bicara Ketua Pengawas Peperiksaan sekiranya tiba 30 minit selepas peperiksaan dimulakan. Calon mesti mengemukakan alasan yang kukuh. Masa gantian tidak akan diberikan.

4. Calon dikehendaki menggunakan pensel 2B atau BB sahaja.

5. Calon hanya boleh menggunakan getah pemadan jenis lembut sahaja.


Bila peperiksaan besar sebegini selalunya ibubapa lebih panik daripada anak-anak. Jangan panik tetapi cuba usaha sesuatu bagi membantu anak jadi lebih tenang antaranya. Berikut tips persediaan ibubapa untuk anak-anak yang menduduki peperiksaan UPSR.

1. Solat hajat kerana doa ibubapa lebih afdal berbanding doa iman, bilal dan guru-guru.

2. Baca Yassin setelah solat subuh dan hadiahkan untuk anak kita yang akan menghadapi peperiksaan.

3. Puasa sunat untuk mengiringi anak yang sedang menjawab peperiksaan.

4. Banyakan sedekah walau sedikit mana sekali pun.

5. Pastikan anak-anak tidur awal sebelum jam 11.00 pm.

Selamat menduduki peperiksaan UPSR untuk semua calon dan semoga berjaya mendapat 5A dengan izin Allah.


Kredit - http://denaihati.com

Monday, September 20, 2010

lelaki kawin lambat ?

Malaysians are getting married at older age. Why?
Let me give an example.
It is a little bit long example. If you want to skip it, there is a summary at the end.
Say you are a fresh graduate at that age of 23, a male, starting a carrier
as an executive officer working somewhere in KL with a salary, say RM2000 per month and without any saving in the bank.
Monthly, extracting your expenditures on foods, transportation (public or motorcycle), electricity, water, phone, house rent and other expenses, say you can save about RM800 the most. Then, because you are a good son, you send some money to your parents or relatives about RM300 per month. This will
give you a balance of RM500 of saving. For the first year, maybe you are very discipline with
your budget, so you save about RM5000.
The next year at the age of 24, you meet a girl of your dream. Both of you
plan to get married after one year or two. Ok, that's fine, it gives you
time to save some more money and some more time to prepare the basic
necessities for a 'happy' family? a car and a roof to live under. That year
because you are a hard worker, you get a raise of 10%.
Since you are also a gentleman, you make sure some money is put aside to spend on dates and
gifts for your girl, so 10% goes for her. Like the previous year, after much sweat and Meggie-eating months, you save another RM5000. Your company is doing ok. You are paid 2 months bonus. So, another RM4000 is added to your saving. So, your total saving now is RM14,000. You decide to spend about RM8000 on a brand-new RM40,000 car down payment. So, you net saving that year is RM6000.
The next year at the age of 25, you are doing fine at work. But because now you have to pay for car every month, your total monthly saving is cut down to about RM400. You save roughly about RM5000 that year. No bonus that year because your company is doing poor. So, your total saving in the bank is RM11,000. Then, you decide to get engaged with your girlfriend. She said OK. So, need to buy an engagement ring. RM1500 is spent on ring plus 'hantaran pertunangan'. So, your net saving that year is RM9,500.

The next year at the age of 26, you get promoted. Your
salary now is 1.5 of your starting salary at the company. Good news! You think. "Ok, this year
I will get married". You also are 'gersang' already. :)

So, you ask your fiancée "how much is the dowry (hantaran)? "
She say, "berapa-berapa yang u sanggup".
You ask,"RM5000 ok?".
She replies, "I okay je. Tapi my mom tu. Dia kata grad oversea macam I ni mane boleh letak rendah-rendah. Paling kurang RM10,000 tau!".

Your eyes 'terjegil', air liur 'meleleh' and you faint on the spot.
"Where else in the world can I get extra money?", you say to yourself. But, because you are very determined to get married with your dream girl and in the name of love, you work really really hard that year until you are awarded "The Best Employee of The Year". You get 3 months of bonus. You also do some side business to supply ayam pencen. So, roughly your net saving at the end of that year is RM20,000.
Ok, now you are 27 years old with enough saving in the bank to pay for the dowry. But then, come your mom saying,"Anak mak nak kawin ni mesti la buat grand grand. Kita sewa khemah besar-besar, jemput penyanyi ke artis ke sorang dua datang buat persembahan. Lauk pauk kita cater aje la ya? RM10 je sekepala. Baju kawin ko, kita sewa yg cantik-cantik
dan mahal-mahal sket. Kita jemput dalam 1000 orang datang ok?"

You did a quick in-the-head-calculation,
"1000xRM10=RM10,000, penyanyi lagi, khemah lagi, buta-buta je RM15,000!!! Tu tak masuk cincin kahwin lagi!!"
You say,"Mak, nak buat apa membazir-bazir duit ni?"
Your mom replies,"Apa pulak membazirnya? Kau kawin sekali je seumur hidup.
`Biarlah buat betul-betul." You insist,"Tapi mak?"
Your mom says, "Dahlah, kau jangan nak buat malu mak. Cik Tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap dato, datin, tan sri puan sri lagi datang. Mana la mak nak letak muka kalau buat kenduri kecik kecik?".

Anyway, you finally get married. But, a beautiful happy life after marriage that you dream of with your wife does not last long. You have debts around your waist, interest gets higher every month, cannot afford to pay them, you wife gets tired of you asking money from her, she accuses you of being irresponsible husband for not being a good provider, blah blah blah? At the
end, you two go into separate ways? You get divorced.
Problem breeds problem? Sometimes we wonder why marriage institution is failing in our country. 
The above example may not represent the whole phenomena in our culture, but perhaps it gives us some ideas of the problems young couple these days are facing in getting married from my perspective.

The Root Cause of The Problem...
There is something wrong in our culture. I really think there are some practices in our culture in Malaysia (Malay culture specifically) that do not make sense and especially they are contrary to the teaching of Islam. These practices are well-rooted in our culture that
unfortunately because of them, many people are 'afraid' to get married, or simply feel like they cannot afford when they are actually can afford. These are some of my observation and summary analysis:

(1) Marriage should be done in the most modest way but in Malaysia, it is ought to be done in the most lavish way. Competition on whose wedding is the most grandeur is almost unavoidable. Fame is usually the reason why people spend unreasonable and wasteful amount of money for a wedding.

(2) The "price" of a woman is measured according to her perhaps educational status not according to her knowledge and understanding of Deen and piety as suggested by the religion. The saddest thing is that "price" is put on women, who are supposed to be, if God-loving, kind-hearted and pious ones, "priceless"! 'Dowry' system is adopted by the Malays from perhaps the Indians who came to Malaysia long time ago. When the 'dowry' is put too high and men can't afford to pay, marriage is usually delayed or cancelled. An effort to build another small brick unit of this Deen is delayed or perhaps destroyed only for this reason.

(3) Marriage should be a quick and easy process for the couple not hard,
which eventually becomes a burden. These days, we make marriage so complicated that people are afraid of getting married. When I was in the Sydney, I saw Muslim brothers and sisters getting married at the mosque, with just some sweets as the main course for the guests. The guests who were invited to witness the ceremony were usually whoever
prayed jemaah at the mosque or some close relatives and friends. There
is no point of being extravagance. We should focus on the life after wedding not the wedding
itself. Wedding is only a door to the marriage house. Why should we spent a lot of money to decorate the door so beautifully, when the inside of the house is then left empty, dark and unattractive?

...and the pressure is on men...

Sunday, September 19, 2010

Tips-Tips Untuk Menghadapi Peperiksaan

Assalamulaikum wbt kepada warga SKCE, di sini terdapat beberapa tips untuk cemerlang dan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan menghadapi peperiksaan UPSR. Selamat membaca
 
 
1. Semak jadual
 

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.
 

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.
 

2. Kunci peperiksaan
 

Apakah kunci kepada peperiksaan? Peperiksaan menuntut calon membuat banyak latihan dan ulang kaji bagi mengingati pelajaran lalu, selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan.
 

Oleh itu, anda jangan jemu untuk terus membuat ulang kaji, terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. Langkah itu akan membiasakan anda dengan soalan standard, di samping membolehkan ingatan anda kekal dan berpanjangan.
 

3. Tentukan keutamaan
 

Belajar pada saat-saat akhir juga perlu mengutamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih belum atau kurang dikuasai. dalam hal ini, jangan sekali-kali belajar subjek yang anda sukai saja, sebaliknya merangkumi semua.
 

Ini kerana setiap peperiksaan akan membabitkan semua subjek dipelajari di sekolah, bukannya berdasarkan minat seseorang calon.
 

4. Banyak mengingat dan membuat kaitan
 

Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan calon dalam menghadapi peperiksaan. Pelbagai cara boleh anda digunakan untuk mengingat, antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran.
 

Apa-apa pun cara digunakan, terpulang kepada anda, asalkan ia dapat membantu mengingat dan membuat kaitan apabila diperlukan.
 

5. Merancang persiapan peperiksaan
 

Ada tiga perkara yang mesti diamalkan calon bagi menentukan kejayaan cemerlang dalam peperiksaan.
 

a. Pertama, sebelum peperiksaan khususnya dalam tempoh beberapa minggu ini, kuat dan tingkatkan usaha serta semangat dengan belajar secara berterusan.
 

Selain di sekolah dan rumah, anda seharusnya mengambil peluang memanfaatkan masa yang ada, tidak kira di mana saja berada dengan membaca nota ringkas yang disediakan sebelum ini. Ini akan membantu anda mengingati semula apa yang telah dipelajari.
 

Dalam pada itu, kesihatan diri jangan diabaikan. Walaupun bersemangat untuk menduduki peperiksaan, janganlah keterlaluan hingga lupa makan dan minum. Ini kerana keadaan itu boleh menyebabkan anda jatuh sakit.
 

Tidur hendaklah mencukupi supaya anda sentiasa selesa dan dapat memberi tumpuan terhadap pelajaran sama ada ketika di sekolah mahupun sewaktu belajar sendiri di rumah. Kesihatan tubuh badan yang baik amat perlu, apatah lagi akan menduduki peperiksaan.
 

Buat seketika, lupakan dulu perkara-perkara lain yang anda minat, sebaliknya manfaat masa yang ada dengan mengulang kaji pelajaran. Ini kerana semua perkara itu boleh dilakukan kemudian berbanding peperiksaan yang kata orang sekali seumur hidup. Jangan lepaskan peluang keemasan itu.
 

Begitu juga dengan pengambilan makanan, seharusnya ia seimbang. Dalam masa beberapa hari ini juga, anda seharusnya makan makanan yang berzat dan boleh membantu mengembang dan mencergaskan minda anda.
 

Setelah segala persiapan diri sudah dilakukan, anda perlu pastikan keperluan peperiksaan yang lain tidak dilupakan, antaranya peralatan menulis khususnya pensel 2B, pemadam dan penajam pensel, jika tidak sediakan beberapa batang pensel. Pastikan peralatan ini disediakan lebih awal dan tidak lupa dibawa pada hari peperiksaan.
 

Sebaiknya tidurlah lebih awal pada malam hari peperiksaan. Langkah itu perlu supaya anda berasa segar dan dapat menghadapi kertas peperiksaan dengan tenang tanpa sebarang masalah.
 

b. Kedua, pada hari peperiksaan. Bangun dan pergi ke sekolah atau dewan peperiksaan lebih awal, bagaimanapun pastikan anda bersarapan terlebih dulu. Jika anda bangun lewat, bukan saja tidak sempat bersarapan, malah akan tergesa-gesa ke sekolah.
 

Ingat, perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah, antaranya membuatkan anda panik lalu tidak dapat menumpukan terhadap peperiksaan.
 

Sebelum itu, jangan lupa bersalaman dengan ibu bapa dan minta mereka mendoakan kita dapat menjawab soalan dengan jayanya.
 

Ketika berada dalam dewan peperiksaan, anda hendaklah dalam keadaan tenang dan anggaplah peperiksaan itu sebagai perkara biasa. Untuk menenangkan diri jika menggelabah, anda tariklah nafas panjang-panjang. Langkah itu membantu jantung anda mendapat bekalan oksigen yang mencukupi, sekali gus menghilangkan rasa gugup dan bimbang.
 

Apabila menjawab soalan, sekali lagi anda perlu tenang. Setelah diberi kebenaran oleh pengawas peperiksaan, jawablah soalan yang anda fikir mudah dulu. Jangan guna masa terlalu banyak untuk menjawab soalan sukar itu, sebaliknya terus selesaikan soalan lebih mudah. Soalan susah yang ditinggalkan sementara itu jangan diabaikan, tetapi dibuat kemudian.
 

Jika menjawab soalan objektif, ketelitian amat perlu. Menentukan pilihan jawapan yang tepat amat penting. Pastikan jawapan yang kita pilih dalam kertas soalan sama dengan huruf pada kertas jawapan. Seandainya tersalah tanda, padamkan betul-betul sehingga hilang tanda hitam pensel
 

Walaupun sudah yakin jawapan yang diberi, baik bagi soalan objektif mahupun subjektif, semakan sebelum kertas jawapan diserah kepada pengawas peperiksaan adalah perlu dalam memastikan semuanya betul dan sudah dijawab. Oleh itu, peruntukkan sedikit masa untuk tujuan semakan terakhir.
 

Pembahagian masa yang betul amat perlu ketika menjawab soalan. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan berkesan. Jangan sekali-kali alpa atau khayal sewaktu menjawab kerana langkah itu akan merugikan anda.
 

c. Ketiga, selepas peperiksaan. Setelah menduduki sesuatu kertas peperiksaan, anda tidak digalakkan berbincang dulu dengan rakan atau sesiapa mengenainya. Ini perlu bagi mengelakkan perasaan kecewa jika didapati jawapan anda terpesong atau salah.
 

Jika ini berlaku, anda mungkin hilang semangat atau fikiran terganggu ketika menjawab kertas soalan berikutnya. Sebaiknya, bincang kertas soalan itu setelah peperiksaan berakhir.
 

Langkah terbaik, beri tumpuan penuh untuk menjawab soalan, bukannya menyemak jawapan.
 

6. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan
 

Menjelang peperiksaan, pelbagai dugaan mungkin dihadapi. Oleh itu, anda seharusnya sentiasa bersedia menghadapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Selepas menunaikan solat lima waktu, berdoalah supaya Allah SWT tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan.
 

7. Berdoa dan bertawakal
 

Sering kali kita was-was ataupun tidak yakin dengan apa yang dilakukan. Dalam hal peperiksaan, anda tidak seharusnya kurang yakin dengan kemampuan diri jika sudah membuat persiapan rapi sejak awal lagi. Sepatutnya kita berdoa dan tawakal kepada Allah SWT kerana usaha itu adalah senjata terakhir bukan saja untuk membina keyakinan diri, malah mencapai kejayaan.
 

Itulah di antara tip-tip yang boleh digunakan oleh pelajar sebagai panduan persedian dan meghadapi peperiksaan tidak lama lagi. Di harap dengan panduan tip-tip di atas, pelajar-pelajar akan berkeyakinan dan membuat persiapan yang cukup untuk menghadapi ujian itu nanti.

Thursday, September 16, 2010

Hari Malaysia





Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya,Borneo UtaraSarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.
Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.[1]
Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia.[2] Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.[3]


Tuesday, September 07, 2010

Selamat Hari Raya Dari HAFEEZ.MY Admin








PANTUN RAYA
Buah pauh di tengah bendang 
Jadi dagangan di tengah kota 
Saudara jauh datang bertandang

Bermaaf-maafan sesama kita

Masak udang dan gulai ketam
Pembasuh mulut kuih keria
Berbunyi mercun berdentum-dentam
Riang gembira di Hari Raya

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami meyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakraban

Disisir diandam dengan cekap
Potong rambut pelbagai gaya
Puasa sebulan sudahlah lengkap
Kita menyambut Hari Raya

Adik tersayang segak bergaya
Mengait kuih di atas para
Suasana riang di Hari Raya
Bermaaf-maafan riang gembira


Sunday, September 05, 2010

Karikatur Menghina Nabi Muhammad SAW


Berikut adalah paparan yang menghina Nabi Muhammad SAW dengan karikatur seorang pengebom berani mati dan menyatakan agama sebagai sampah. Karikatur ini dibuat oleh syarikat Eshe Streetwear dari New Zealand. Poster bagi iklan "Religion is Garbage" ini ditampal di seluruh Auckland, New Zealand. Karikatur ini dicetak pada "Tick Tock T-Shirt" dan dijual dengan harga $49.50 sehelai.
Tindakan syarikat ini mencetak gambar karikatur Baginda Rasullullah SAW adalah satu tindakan yang amat biadap. Moga umat Islam di seluruh dunia memboikot produk yang dikeluarkan oleh syarikat Eshe Streetwear ini. Bukan sekadar Baginda Rasullullah SAW yang dihina, agama-agama lain turut dihina dan dicetak di atas t-shirt dan skate board. Generasi muda dididik secara halus untuk tidak mempercayai anutan agama. Berwaspadalah, agar kita tidak tertipu secara tidak langsung oleh gerakan ini.

 

Thursday, September 02, 2010

Berjimat Cermat Di Musim Perayaan



Berjimat Cermat Di Musim Perayaan



Hari Raya hampir menjelang tiba,ketika ini Pasaraya dan Gedung-gedung membeli-belah sedang ligat membuat promosi barangan keperluan Hari Raya.Tetapi kena beringat,sambil berbelanja kita hendaklah merancang segala pembelanjaan,takut melebihi "BUDGET" yang ada dalam kocek dan bila melebihi,sudah tentu kita akan gatal tangan untuk "SWIPE" Kad kredit untuk membuat hutang. Mengikut nasihat dari penulis buku "Jutawan Dari Planet Jupiter" iaitu Azizi Ali,kita hendaklah berbelanja di bawah kemampuan kita,sebagai contoh Katakan kita mampu membeli kereta Proton Persona,tetapi mengikut petua ini kita tak sepatutnya membeli Proton Persona tapi membeli kereta di bawah kemampuan kita seperti Proton Saga atau sebagainya.


Makanan

Seorang isteri memainkan peranan yang mustahak setiap hari. Merekalah yang akan menyediakan juadah berbuka puasa, lauk-pauk untuk bersahur dan kuih-muih hari raya nanti.

Kalau tahun-tahun semasa ekonomi kita tidak melalui kegawatan, bolehlah kita berbelanja tanpa mengira harga. Bagaimanapun dalam keadaan ekonomi yang masih muram ini, kita hendaklah bijak apabila berbelanja.

Masihkah kita ingat lagi semasa kecil dahulu, satu atau dua jam sebelum berbuka, kita akan sibuk disuruh ibu untuk menghantar kuih-muih atau lauk-pauk ke rumah jiran-jiran bersebelahan?

Lebih istimewa, jiran kita pula akan membalas dengan memberikan juadah yang mereka sediakan untuk hari tersebut. Jadi, apabila kita berbuka puasa, meja makan akan penuh dengan beberapa jenis kuih.

Apa kata kita hidupkan semula amalan yang telah dilupakan ini. Bertukar-tukar juadah berbuka puasa bukan sahaja merapatkan silaturahim malah membantu kita semua berjimat di bulan puasa.

Bukan itu sahaja, ia menjadi satu aktiviti yang menyeronokkan. Begitu juga menyediakan biskut dan kek raya beramai-ramai.


MUNGKIN membuat biskut raya dengan jiran-jiran dapat menjimatkan kos.

Apa kata kita berbincang dengan jiran tetangga yang terdekat, berapa jenis biskut dan kek yang kita ingin sediakan untuk hari raya tahun ini. Setelah mendapat persetujuan, kita sama-sama membeli bahan-bahan mentah seperti gula, mentega, tepung dan lain-lain dari pasar raya.

Kemudian, pilih hari untuk membuat kuih bersama. Bahagikan semua jumlah keseluruhan harga barangan mentah, bil air dan bil elektrik dan kita kongsi kos pembikinan biskut dan kek.

Kalau segan, lakukan dengan adik-beradik sendiri dulu. Apabila tiba hari raya, poket kita tidak kosong malah meja dan almari di dapur banyak tersusun balang-balang biskut yang telah dihasilkan oleh kita sendiri.

Pakaian

Mestikah kita menggantikan pakaian baru setiap kali raya? Kalau wang melimpah-limpah, boleh sahaja. Bagi saya, tidak salah kalau baju raya yang saya simpan dengan baik beberapa tahun lalu yang masih cantik dan masih muat, dipakai semula raya tahun ini. Memandangkan ramai wanita agak kreatif, baju-baju lama boleh diubah agar kelihatan baru menerusi pelbagai teknik.

Kita mungkin boleh menambahkan manik atau kristal Swarovski dengan menjahit atau menampalnya pada baju kurung atau kebaya.

Untuk baju anak-anak, si adik mungkin boleh memakai baju kakak atau abang yang tidak muat lagi. Kita tambahkan dengan renda yang beraneka warna.





Biarkan anak-anak kita yang memilih warna kegemaran mereka. Semasa anak-anak saya kecil, saya suka membeli pelekat dan jahit pada baju atau seluar jean mereka.

Kalau kita buat perbandingan antara membeli baju baru dan mengitar semula baju, saya pasti wang yang dapat dijimatkan tahun ini agak banyak juga.

Perabot

Sejak beberapa bulan lalu saya sesekali ke kompleks membeli-belah untuk mencari set kerusi ruang tamu. Apa yang saya perhatikan ialah walaupun kita diberi peluang dengan jualan-jualan hebat di seluruh negara, harga kerusi set yang saya inginkan masih lagi tinggi.

Setelah penat saya mencari, dengan bantuan seorang rakan, saya menelefon kedai perabot berdekatan yang melakukan upholstery iaitu melengkapkan perabot lama dengan yang baru.

Bukan sahaja saya memilih kusyen yang dipersetujui sekeluarga, bahkan saya dapat menukar kusyen kerusi makan. Apa yang paling saya suka ialah saya telah dapat menjimatkan wang sebanyak RM5,000. Dengan anggaran harga set yang baru ialah RM7,000 sedangkan kos menukar kain kusyen dan menukar foam yang baru untuk set ruang tamu serta menukar kain kusyen untuk set meja makan hanyalah RM2,000.

Pepatah Melayu ada mengatakan, ikut hati mati, ikut rasa badan binasa. Kadang-kadang kita suka mengikut orang atau ingin berlumba-lumba dengan jiran sehingga kita berbelanja begitu besar. Cukuplah kita dibesarkan dengan pendirian yang kurang sihat ini. 


Wednesday, September 01, 2010

Tarikh Melihat Anak Bulan Pada 8 September 2010(Rabu)





Setelah hampir 3 minggu kita menahan lapar dan dahaga. hari Raya menjelang tiba..Pada 8 September 2010 iaitu pada hari Rabu adalah proses mencerap anak bulan untuk menentukan Hari bermulanya 1 Syawal pada tahun ini.Terdapat 2 cara penentuan Hari Raya iaitu mengikut:




(a) Rukyah (melihat anak bulan)
(b) Hisab falak (pengiraan)
(c) Rukyah dan hisab dengan menggunakan kriteria imkanurrukyah iaitu menggunakan hisab dalam menentukan
kebolehnampakan anak bulan (hilal)

Keputusan jatuhnya 1 Syawal akan diumukan oleh Pejabat Penyimpan Mohor Besar  Raja-Raja Malaysia,Majlis Raja-Raja

Berikut adalah tempat melihat anak bulan di Malaysia:



Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, Majlis Raja-Raja, tempat melihat anak bulan pada malam tersebut adalah:
Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Pantai Pasir Panjang (Perak); Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).
Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampong Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).
Tanjong Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjong Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).
Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).
hafeez.my
HAFEEZ.MY