iklan

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Thursday, April 14, 2011

50 Tips/Rujukan membuat Laman web Mesra Pengguna(50 Tips To A User Friendly Website)

Here is a list of 50 things that I keep in mind on every website that I build. Some of these are secrets I have acquired from the best designers in the world, and some of them are standard every day practices. Either way, these tips will improve your visitors experience on your website.

  1. Clicking on the logo should take you to the home page;
  2. Your logo/site title should be positioned in the top left of the page;
  3.  Duplicate your main navigational links in the page footer with links to additional, but less prominent pages;
  4. Keep your navigation positioning consistent from page to page;
  5. Don’t open links in a new tab/window, except PDF’s and embedded documents;
  6. Highlight your current location in your navigation bar;
  7. Use reasonable sized fonts (12px or larger);
  8. make sure font sizes are flexible (Use em’s or %, not px);
  9. Sans-serif fonts are easier to read at small sizes;
  10. Serif fonts are easier to read at large sizes;
  11. Center your layout on the screen;
  12. Use a page width appropriate for your audience (Older people use lower resolutions, tech saavy people use higher resolutions);
  13. Use whitespace to logically group related items on the page;
  14. Use font sizes, colors and styles to prioritize content;
  15. Use 1.4 or 1.5em line height;
  16. Use line lengths of 45 – 60 characters, the same as a paperback book;
  17. Link to related content within the context of your page content;
  18. Make sure your links change color/style when visited;
  19. Always underline links, except some navigational cases;
  20. Do not make important parts of the website look like an advertisement;
  21. Use pull quotes to highlight important content in a lengthy article;
  22. Text should be concise and scannable;
  23. Use dark gray text instead of black text on a white background;
  24. Break long pages into multiple pages;
  25. Do not use all uppercase words, word shape helps word recognition;
  26. Divide text into sections and use sub headlines to make content more easily scanned;
  27. Keep a consistent layout, colors and typography throughout the whole site;
  28. Print friendly automatically with print stylesheets;
  29. Use buttons to submit forms (Some images which look like buttons are ok);
  30. Don’t disguise or over-style inputs;
  31. Don’t redesign standard UI elements, like scrollbars (this means you, flash people!);
  32. Use breadcrumb navigation for hierarchical content;
  33. Search results page should reiterate the phrase you searched for;
  34. Do call your homepage “home” – not “welcome,” “front page,” “your company name” or anything else;
  35. Use short and easy to read URL’s;
  36. Give links to other content on your site related to their current page;
  37. Optimize images for fast downloading;
  38. Publish new content regularly, don’t “set it and forget it;”
  39. Test in all browsers and OS’s, and different versions – IE, Firefox, Safari, Opera and Chrome;
  40. Listen to your users and let them dictate changes (user centered design);
  41. Avoid using jargon in page copy unless absolutely necessary;
  42. Keep forms short, only ask for what you absolutely need;
  43. Encourage conversation around your content.  Comments, forums, etc…;
  44. Include a text only sitemap;
  45. Use the title attribute on links to add more context;
  46. Never use “click here” as the text on a link;
  47. Write in a inverted pyramid style;
  48. Create friendly 404 pages which help people find content;
  49. Create incentive to come back later;
  50. Connect information via hyperlinks, don’t force navigational channels;

Tuesday, April 12, 2011

jom join bloglist frommetoyou


Berminat x nk join my bloglist? Thx to all yg sudi melawat cni. Selain dpt promote blog korang kat cni sambil2 tu lagi senang nk tgk bile entri baru dh diupdate kan. So jom2 join. Hopefully ade la yg sudi ye. Boleh jgk merapat2kan hbgn kebloggeran nh. Haha. Rosak tros ayat bm. Heee

Care2 nye senang je. Mcm biase.

1. Buat 1 entri psl join bloglist nh. Bertajuk "jom join bloglist frommetoyou"
2. Letak header blog nh bersame link ke entri ni dkt header.
3. 0h ye mesti la follow blog nh jgk. :)
4. Tag 3 rakan lain untuk join bloglist nh.
5. lepas dh siap entri..post link your entri dekat ruang komen nh.

Senang je kan. Sampai aku rase dh cukup bloglist nk letak aku akan tutup la. Hihi :)
Jom cepat2 join~~ arigatou nee..

Jya!

3 Kawan yang untuk direcommended ialah:

1.http://tiefazatie.blogspot.com/
2.http://letak-iklan.blogspot.com
3 http://ainsayangibu.blogspot.com/

Friday, April 08, 2011

ZAMAN CANGGIH !!!! TP, CANGGIH LG AUNTIE NIE.... ADA BRAN..????

ZAMAN CANGGIH !!!! TP, CANGGIH LG AUNTIE NIE.... ADA BRAN..????
 

Attention:-- Here are some things you may not know about Maybank's brand new Maybankard yet. First of all, do you know that all it takes is just a click of a button and 2 new Maybankards will be delivered to your doorstep? Secondly, there's no annual fee at all for Maybankard, forever! And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, do you? 

Wednesday, April 06, 2011

Apa Yang Anda Belum Tahu Tentang Maybankard

CLIKS PICTURE

 Think that you know well about credit card? No no. Not until you hear about Maybankard first. First, do you know that all it takes is just one click to get 2 brand new Maybankards to be delivered to your house? So convienient. Secondly, there's no annual fee for the 2 Maybankard. Forever. And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, don't you?


For More Info Click Link Below:

Monday, April 04, 2011

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA


Pengumpulan bermula ! Hari ini , 3/4/2011 jam 5 petang sehingga 5/4/2011 tepat jam 5 petang .. Untuk apakah pengumpulan blog ini ? Yeargh.. tu kena tau segmen akan datang .. dan untuk lebih lanjut , klik SINI .. Semua blog akan disenaraikan di SINI ... Ok ?
Untuk join , sila buat satu entri sangat ringkas ...
1. sila letak HEADER BEN ASHAARI BLOG
2. Tajuk : GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA
Dan tinggalkan url entri korang di sini ... Itu saja ... susah ?? Hehe.. senang je kan .. Ingat yer.. di sini !!!
Cepat cepat .. lambat , jgn nyesal ehhh ... Pasni ada segmen yang akan menggunakan blog yang terlibat ..
Tolong paste url anda sekali sahaja dan hanya url entri tersebut .. Jangan komen lak kat situ eh... nanti susah woo mau copy... tqqq

Aduh...segmen enik Ben lagi...dah lama tak masuk...try masuk kali ni...tunggu..encik ben...tunggu...


Attention:-- Here are some things you may not know about Maybank's brand new Maybankard yet. First of all, do you know that all it takes is just a click of a button and 2 new Maybankards will be delivered to your doorstep? Secondly, there's no annual fee at all for Maybankard, forever! And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, do you?

Red Carpet ABPBH2010 & Sekitar Majlis ABPBH2010

gambar malam abpbh2010
Layan je gambar-gambar red carpet ABPBH2010 dan sekitar semasa majlis anugerah berlangsung. Kredit gambar kepada OhBulan dan Twitter ABPBH. Lagi gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.

gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010


gambar malam abpbh2010 
Attention:-- Here are some things you may not know about Maybank's brand new Maybankard yet. First of all, do you know that all it takes is just a click of a button and 2 new Maybankards will be delivered to your doorstep? Secondly, there's no annual fee at all for Maybankard, forever! And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, do you?
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010
gambar malam abpbh2010


gambar malam abpbh2010

Anugerah Bintang Paling Popular-Shaeizy Sam






Tahniah diucapkan kepada Shaheizy Sam yang merangkul Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH 2010. Anda memang layak selayak-layaknya. Secara keseluruhan ABPBH2010 memang mantap. Kali keputusan memang mantap..berbanding AJL yang lepas yang penuh dengan kontrovesi.Nasib baiklah si Ana Rafali tu tak de menang apa2.Dibawah adalah senarai pemenang-pemenang


1. Artis Duo/Berkumpulan Popular – Sixth Sense (patut aku rasa trio Kalau Berpacaran yg patot menang)
2.Pelakon TV Wanita Paling Popular – Fasha Sandha (emm… no komen!)
3. Penyampai Radio Popular – Faizal Ismail (ramai gak fans mamat botak nih)
4. Artis Komedi Wanita Popular - Noor Khiriah (rezeki anak)
5. Penyanyi Nasyid Popular – Rabbani (Otai nasyid memang patut menang)
6. Pengacara TV Lelaki Popular - Aznil Haji Nawawi (harapan aku sebenarnya pada Zizan)
7. Artis Baru Lelaki Popular – Shahir (Mamat jambu)
8. Penyampai Radio Wanita Popular – Fara Fauzana (Takde yg bleh challenge dia ni)
9. Pelakon TV Lelaki Popular – Remy Ishak (skali macam bangla daa..)
10. Pengacara TV Wanita Popular – Fara Fauzana (dia lagi!!)
11. Artis Komedi Lelaki Popular – Zizan (dia memang patut menang)
12. Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat – Dato Rosnani Jamil (Otai-wati beb!)
13. Penyanyi Lelaki Popular – Faizal Tahir (seperti biasa la)
14. Pelakon Filem Wanita Popular – Lisa Surihani (aku dah jangka)
15. Artis Mobile Popular – Sixth Sense (Layan gak la lagu2 depa ni)
16. Artis Baru Wanita Popular - Ana Raffali (Jangan pandang-pandang)
17. Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam (Sudah dijangka)
18. Penyanyi Wanita Popular - Yuna (rezeki sbb Siti dah chow)
19. Bintang Paling Popular ABPBH2010 – Shaheizy Sam (di mana ada kemahuan, disitu ada highway!!) 


Credit kepada Amien:  http://amien7.wordpress.com/2011/04/04/abpbh-2010/ 






Attention:-- Here are some things you may not know about Maybank's brand new Maybankard yet. First of all, do you know that all it takes is just a click of a button and 2 new Maybankards will be delivered to your doorstep? Secondly, there's no annual fee at all for Maybankard, forever! And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, do you?

Saturday, April 02, 2011

Malaysia Naikkan Harga, Pakistan Turunkan Harga Minyak?

Edisi Tajuk Reverse Psycho Untuk tatapan rakyat Malaysia sekalian yang membantah dan gusar tentang kenaikan harga minyak. Umum tahu bahawa kerajaan negara mana pun kalau boleh tak mahu menaikkan harga minyak kerana akan mengundang kemarahan rakyat.

Tapi apa nak buat, keadaan semasa sekarang ini membuatkan kerajaan tak dapat mengelak dari bertindak sedemikian, Tapi anda perlu ingat, harga Petrol RON97 diapungkan mengikut harga pasaran manakala kerajaan BN yang prihatin dilihat telah cuba sedaya upaya bagi mengekalkan petrol ron95.


Kesian kat Pakistan harga petrol RM3 seliter. Pendapatan dahlah tak seberapa. Majoriti disana berpendapatan bawah RM400 sebulan. Hurmm.. Pikiaqla..
Pakistan naikkan harga petroleum hingga 13%

ISLAMABAD 1 April - Pakistan menaikkan harga minyak petroleum sehingga 13 peratus bermula hari ini, mencerminkan peningkatan harga minyak mentah dunia.

Bagaimanapun, parti politik membantah langkah tersebut yang dilihat akan menimbulkan kemarahan baru rakyat ekoran peningkatan mendadak kos sara hidup.

Kerajaan campuran dipimpin Presiden Asif Ali Zardari pada bulan lepas mengurangkan separuh peningkatan harga minyak untuk memujuk rakan utama parti yang berundur daripada kerajaan sebagai membantah kenaikan harga minyak pada Januari lalu.

Peningkatan harga minyak itu telah dibatalkan sepenuhnya bagi menarik kembali Gerakan Muttahida Qaumi, parti ketiga terbesar dalam kerajaan campuran itu.

Parti itu sekali lagi mengutuk kenaikan harga terbaru itu sebagai tidak adil dan menggesa kerajaan membatalkannya.

''Rakyat Pakistan sudah berada dalam tekanan akibat kenaikan harga tinggi dan keputusan kerajaan untuk meningkatkan harga minyak akan menambah tekanan itu,'' kata parti itu dalam satu kenyataan.

Parti pembangkang utama dipimpin bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif juga menolak kenaikan itu.

''Kerajaan perlu membendung rasuah dan memotong perbelanjaan untuk meningkatkan perolehan berbanding mewujudkan masalah kepada rakyat miskin,'' kata jurucakap parti itu, Siddiqul Farooq.

Peningkatan terbaru yang berkuat kuasa hari ini menyaksikan harga minyak petrol meningkat kepada 83.56 rupee (RM3.038) seliter daripada 76.58 rupee (RM2.76), peningkatan sebanyak 9.1 peratus.

Diesel light speed pula meningkat kepada 78.98 (RM2.84) seliter daripada 69.91 rupee (RM2.516), kenaikan sebanyak 12.97 peratus. - Reuters

KREDIT KEPADA: http://panggungopera.blogspot.com

Friday, April 01, 2011

Video Sex dan Video Pendek..(untuk 18tahun ke atas sahaja)

Ingat masa belajar dahulu di UMS..bagi pelajar yang mengambil Degree dalam Multimedia Produksi terdapat satu tugasan yang mereka menyediakan satu video pendek yang tak lebih dari 5 minit durasi.Tapi ini cerita bukan cerita video pendek yang mereka akan buat tu..tapi video pendek aka video lucah...ada peminat video ini memanggil video ini sebagai video pendek kerana dipanggil begitu sebabnya durasi video lucah itu kebanyakan dibawah durasi 10 minit sahaja...jadi kalau semasa berbual sesama mereka walaupun terdapat di kalangan mereka yang tidak menonton mereka akan mengunakan keyword 'video pendek'.Jadi untuk para wanita sana kalau boyfriend kata tengah tengok video pendek,tanya la dulu video pendek apa.....heheh......Masa belajar di UMS di dulu saya berbangga dengan hasil kerja kawan-kawan saya dalam membuat video korporat antaranya untuk agensi kerajaan di Labuan.Dibawah contoh filem pendek yang dihasilkan pelajar UMS untuk Astro Nextgen 2010, Karnival Video Pelajar Malaysia Kali Ke 8 2011.
Sipnosis
Filem pendek bertajuk 'JAHANAM' ini mengisahkan tentang kehidupan dua beradik yang malang, Zul (Abang), dan Lisa(Adik). Perangai Lisa berubah semenjak kematian arwah ibunya. Lisa dikhianati oleh teman lelakinya sendiri(Joe) dengan membawa lisa kepada kawannya untuk dirogol. Zul yang berang setelah adiknya dirogol lalu mencari Joe dan rakan2 untuk membalas dendam. Dapatkah Zul membalas dendam? Sama-sama kita saksikan filem pendek 'Jahanam'
Pengarah : hakim suliman dan akmal rosni

Pertandingan yang diikuti : Astro Nextgen 2010, Karnival Video Pelajar Malaysia Kali Ke 8 2011.

Trailer Jahanam di :