iklan

Saturday, April 02, 2011

Malaysia Naikkan Harga, Pakistan Turunkan Harga Minyak?

Edisi Tajuk Reverse Psycho Untuk tatapan rakyat Malaysia sekalian yang membantah dan gusar tentang kenaikan harga minyak. Umum tahu bahawa kerajaan negara mana pun kalau boleh tak mahu menaikkan harga minyak kerana akan mengundang kemarahan rakyat.

Tapi apa nak buat, keadaan semasa sekarang ini membuatkan kerajaan tak dapat mengelak dari bertindak sedemikian, Tapi anda perlu ingat, harga Petrol RON97 diapungkan mengikut harga pasaran manakala kerajaan BN yang prihatin dilihat telah cuba sedaya upaya bagi mengekalkan petrol ron95.


Kesian kat Pakistan harga petrol RM3 seliter. Pendapatan dahlah tak seberapa. Majoriti disana berpendapatan bawah RM400 sebulan. Hurmm.. Pikiaqla..
Pakistan naikkan harga petroleum hingga 13%

ISLAMABAD 1 April - Pakistan menaikkan harga minyak petroleum sehingga 13 peratus bermula hari ini, mencerminkan peningkatan harga minyak mentah dunia.

Bagaimanapun, parti politik membantah langkah tersebut yang dilihat akan menimbulkan kemarahan baru rakyat ekoran peningkatan mendadak kos sara hidup.

Kerajaan campuran dipimpin Presiden Asif Ali Zardari pada bulan lepas mengurangkan separuh peningkatan harga minyak untuk memujuk rakan utama parti yang berundur daripada kerajaan sebagai membantah kenaikan harga minyak pada Januari lalu.

Peningkatan harga minyak itu telah dibatalkan sepenuhnya bagi menarik kembali Gerakan Muttahida Qaumi, parti ketiga terbesar dalam kerajaan campuran itu.

Parti itu sekali lagi mengutuk kenaikan harga terbaru itu sebagai tidak adil dan menggesa kerajaan membatalkannya.

''Rakyat Pakistan sudah berada dalam tekanan akibat kenaikan harga tinggi dan keputusan kerajaan untuk meningkatkan harga minyak akan menambah tekanan itu,'' kata parti itu dalam satu kenyataan.

Parti pembangkang utama dipimpin bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif juga menolak kenaikan itu.

''Kerajaan perlu membendung rasuah dan memotong perbelanjaan untuk meningkatkan perolehan berbanding mewujudkan masalah kepada rakyat miskin,'' kata jurucakap parti itu, Siddiqul Farooq.

Peningkatan terbaru yang berkuat kuasa hari ini menyaksikan harga minyak petrol meningkat kepada 83.56 rupee (RM3.038) seliter daripada 76.58 rupee (RM2.76), peningkatan sebanyak 9.1 peratus.

Diesel light speed pula meningkat kepada 78.98 (RM2.84) seliter daripada 69.91 rupee (RM2.516), kenaikan sebanyak 12.97 peratus. - Reuters

KREDIT KEPADA: http://panggungopera.blogspot.com

0 komenentar: